Sekcja Higieny Żywności i Żywienia

Kierownik Sekcji:
mgr inż. Grzegorz Pelczar

Sekcja Higieny Żywności i Żywienia realizuje zadania Państwowego Powiatowego Inspektora Sanitarnego w zakresie nadzoru nad warunkami produkcji i obrotu oraz bezpieczeństwem żywności, materiałów i wyrobów przeznaczonych do kontaktu z żywnością, kosmetyków oraz jakością żywienia w zakładach żywienia zamkniętego poprzez:

  • kontrolę przestrzegania przepisów w zakresie warunków produkcji i obrotu środkami spożywczymi oraz materiałami i wyrobami przeznaczonymi do kontaktu z żywnością;
  • ocenę jakości zdrowotnej środków spożywczych wprowadzanych do obrotu handlowego w oparciu o krajowy program pobierania próbek żywności w ramach kontroli urzędowej i monitoringu;
  • podejmowanie działań w ramach systemu wczesnego ostrzegania o niebezpiecznych produktach żywnościowych (RASFF);
  • nadzór nad jakością zdrowotną importowanych środków spożywczych oraz materiałów i wyrobów do kontaktu z żywnością;
  • sprawowanie nadzoru w zakresie bezpieczeństwa kosmetyków na etapie produkcji i obrotu;
  • podejmowanie współpracy z Inspekcją Weterynaryjną w zakresie środków spożywczych pochodzenia zwierzęcego oraz Inspekcją Farmaceutyczną w zakresie suplementów diety, środków specjalnego przeznaczenia żywieniowego, środków spożywczych oraz kosmetyków wprowadzanych do obrotu w obiektach nadzorowanych przez Inspekcję Farmaceutyczną;
  • instruktaż i ocenę skuteczności wdrażania i funkcjonowania systemów: GHP, GMP, HACCP w nadzorowanych obiektach żywieniowo-żywnościowych;
  • udział w opracowywaniu ognisk zbiorowego zatrucia pokarmowego;
  • podejmowanie działań związanych z wnioskami i interwencjami kierowanymi do Inspekcji dotyczących stanu sanitarnego obiektów i jakości zdrowotnej środków spożywczych;
  • podejmowanie innych działań na polecenie GIS, PWIS w Rzeszowie związanych z ochroną zdrowia publicznego;
  • współpracę, koordynowanie, inicjowanie i uczestniczenie w akcjach organizowanych przez inne organy kontrolne oraz jednostki administracji samorządowej;
  • opracowywanie sprawozdań i informacji z zakresu prowadzonej działalności;

Telefon wewnętrzny: 16 i 17

« Wstecz